Samoyed.

kan ni fatta att jag & christoffer äger en sådan här underbar varelse om ca ett år?
jag förstår allvarligt talat inte hur jag ska orka vänta så länge, haha. men samtidigt är det skönt att det är ett tag bort så vi hinner göra oss redo till 100% med allting. en hund kräver ju som sagt ekonomi, tid & kärlek. dock är det bara köpet som kommer kosta, sedan har vi kvar de flesta av max valpsaker så blir inte mycket att spendera till en början åtminstone!
 
och vissa har undrat varför vi har valt just rasen samojed;
och det är svårt att svara på den frågan rakt av riktigt. men vi tycker att rasen är sååå himla fin, till att börja med! utseendet påminner lite om en isbjörn tycker jag, hihi! samojeden tillhör också spetsfamiljen precis som max, men specialkategoriserad till polarhundar & slädhundsspetsar. förr i tiden användes dem till arbete väldigt mycket, vilket kunde vara att dra slädar samt båtar vid floder. samojeder är väldigt flitiga klövjehundar (vilket betyder att dem kan bära packning på sina ryggar) så vid jakt & fiske bar dem packning. dem kunde valla renar & vara ställande jakthundar för björn, isbjörn & älg, även trädskällare för ekorre & olika fåglar. kombinationerna var spektakulära då dem först kunde användas under jakten och som dragare påväg hem från jakten.
och främst av allt användes dem som sällskapshundar, sällskap för barnen, och deras pälsar var praktiskt under kalla vintrar då det värmde suveränt.
 
idag används samojeden som slädhund också, både inom fritid & sport. det går använda dem till mycket helt enkelt, då dem har den kroppsbyggnaden & styrkan!
 
ja, alltså ni hör ju bara vilka otroligt bra arbetshundar dem är! och i allmänt är dem livliga, lekfulla, alerta, vänliga, envisa & sociala. jag tycker det också beskriver max rätt av (och jag vet att många inte håller med om det då han är en finskspets) men som sagt är det vi som format vår jakthund till en bra sällskapshund.
jag & christoffer tycker i varje fall att en samojed passar oss bra just för att vi älskar att vara i naturen, vi älskar att vara i våra familjestugor & vara aktiva, fjällvandra, köra mycket skoter (och då vi kör skoter springer alltid max bakom). ja, ni vet, bara hitta på mycket uteaktiviteter! för en samojed behöver den stimulansen att motioneras mycket. köper man en samojed & endast har den som en vanlig sällskapshund är man nog inte så rättvis. och jag drömmer även om en utställnings-och agilityhund, vilket också krävs gott om arbete.
 
well well, ni som undrade, jag hoppas ni fick ett bra svar på era funderingar! =) vi är då jätteglada över det kommande tillskottet till våran lilla familj! 

Kommentarer
Postat av: GoForFit

Gud så kul! :)

2014-11-19 @ 08:32:42
URL: http://goforfit.se
Postat av: Maria

Åååh vad kul! Äger själv en samojed sen 1 år tillbaka, det bästa köpet jag har gjort! En vääääldigt glad hund, men som sagt, envis! Lycka till!

2014-11-19 @ 08:49:17
URL: http://mariatarnbrant.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0